• Gragnano

View more
View more
View more
  1. Slide 1
  2. Slide 2
  3. Slide 3

Gragnano

PASTA DI GRAGNANO HISTORY

Since the Middle Ages, the main places of milling of wheat that supplied Naples were essentially the territory of Gragnano in the Gulf of Naples and the area between Vietri and Amalfi in the Gulf of Salerno.
The position of Gragnano, unlike that of the other wheat milling areas, has however always seemed magically placed in that exact place to make pasta production perfect: the enormous and constant quantity of water of its various streams, essential to provide the energy necessary for the driving force of the mills and pure water for the production of the pasta itself, the proximity to the slopes of the Lattari Mountains from which the fresh winds naturally draw for drying the pasta, the location a sunny valley with the right percentage of humidity, the proximity to the sea and, therefore, to the ports for the supply of grain and the loading of ships with the sublime pasta produced.
Un microclima ideale composto dalla giusta dose di sole, vento ed umidita'. La disposizione urbanistica di Gragnano fu addirittura rivista nell'Ottocento e l'attuale Via Roma fu modificata per renderla piu' soleggiata e piu' esposta ai venti freschi di montagna incanalati per l'asciugatura della pasta, prodotta dai tanti pastifici disposti su questa strada centrale.La semola utilizzata dai vari pastifici per la produzione della pasta e' sempre stata quella di grano duro, che spiega l'elevata qualita' della pasta prodotta e la tenuta alla cottura.